Állatok Világnapja – Egy „állati jó” nap az iskolában

1931-ben egy környezetvédelmi konferencián merült fel először az Állatok Világnapjának gondolata. A választott nap október 4. lett, mivel ez  Assisi Szent Ferenc halálának napja, egyúttal emléknapja is. Az állatok védőszentje már 800 éve minden élőlény szeretetére tanította az embereket.

Az állatok világnapjának alapelve, hogy az állatok boldogabbá teszik életünket, segítőtársként és barátként gazdagítják mindennapjainkat. Az ünnep célja, hogy az ember és állat közötti barátságot erősítse, valamint felhívja a figyelmet az együttélés fontosságára, a fajok védelmére, a felelős állattartásra.

Ezekkel azonosulva, iskolánkban immár másfél évtizede gyűlik össze október 4-én az alsósok apraja-nagyja. Így volt ez az Eötvös utcai épületben most is. A kisdiákok az emléknapot megelőző hetekben nagy lelkesedéssel gyűjtötték adományaikat a helyi állatvédő egyesületnek, majd izgatottan várták a rájuk váró élményeket.

A program elején a 3. a osztály cicakedvelő tanulói Hétvári Andrea kedves versén keresztül mutatták be a macskatartás vicces oldalát. Ezt követően a Buksi-Suli fantasztikus kutyás bemutatóját láthattuk, majd érkeztek is következő vendégeink: a Vahur Állatvédő Egyesület képviselői az örökbefogadás bájos „reklámebével”, Griffinnel. A fehér kiskutya egy kis beszélgetés után át is vette a főszerepet, boldogan fogadta a közel 200 rajongóját. Öröm volt nézni, ahogy végezetül a kis kezek az egyesület autójába pakolták a gyűjtött kutyatápokat és egyéb, állattartáshoz szükséges tárgyakat. A világnapi hangulat egészen 4 óráig tartott, hiszen sok tanteremben aznap kibővült létszámmal töltöttük a napot: a gyerekek kis kedvenceivel, akiket természetesen ketrecük védelmében hozhattak el.

Diákjaink határtalan örömét a fotók is tükrözik.

Hálásan köszönjük az adományozó családok támogatását, valamint a közreműködést Papné Takács Ágnesnek, Ramasz Lászlónénak, Ramasz Vandának, Pap Károlynak, Antal Laurának és Kotsy Mónikának.

Szolga Andrea