Return to Iskolánkról

Iskolánk története

6-os iskola. További képek a fotóra kattintva az Ajkai Fotóklub gyűjteményéből

Az Ajkai Eötvös Loránd – Kossuth Lajos Általános Iskola két épülete az Eötvös utcában (1.- 3. évfolyam) illetve a Móra Ferenc utcában (4.-8. évfolyam) található.
Jogelőd intézményeink, a Kossuth Lajos (1. számú) Általános Iskola 1950-ben, Veres Pálné (6. számú) Általános Iskola 1968-ban, az Eötvös Loránd (7. számú) Általános Iskola 1970-ben kezdte meg önálló működését.
 Az intézmény történetének során gyakran változott neve és épületeinek száma. 1995-ben az Eötvös Loránd Általános Iskolához csatolták a Veres Pálné Iskolát, majd a 2000-es évek elején a Kossuth Lajos Általános Iskolához kapcsolódott a Mikes Kelemen Iskola. 2007-ben a fenntartó megvonta a négy iskola nevét és létre hozta belőlük a Borsos Miklós Általános Iskolát.

 Ajka város Önkormányzata eladta 2008-ban a Veres Pálné iskola épületét – egy áruház épült fel a helyén – az ott tanuló gyerekek pedig átkerültek a Kossuth Iskola épületébe. 2010-ben a fenntartó kiürítette az Eötvös Iskola alsó tagozata számára biztosított épületet a csökkenő tanuló számra hivatkozva, így az eredeti öt épületből három maradt. 2012-ben a volt Mikes Kelemen Iskola kivált, és ősztől már katolikus iskolaként működött.

A mi intézményünk továbbra is két épületben működött. Nemcsak a technikai háttér alakult így bonyolultan, pedagógusok és tanulók számára is nehéz évek következtek. A helyszínek, a feladatok folyamatos változása embert próbáló időszak volt mindnyájunk számára. Több iskola, különböző tantestületek, más és más tanulócsoportok, saját hagyományok kerültek egy „fedél alá”. Meg kellett találni a közös hangnemet, egységes rendet, egységes fegyelmet. A kollégák mindent megtettek annak érdekében, hogy mielőbb és zökkenőmentesen találjuk meg a közös utat.

Jelenleg iskolánkban évfolyamonként 3-3 osztály indul, megtartva a két intézmény korábbi, jól működő „tagozatait”. Tehetség. ének-zene tagozatos osztályunk mellett emelt szintű német nyelvi oktatás is folyik. Az országban egyedülálló iskolaként indítottunk a „Bejárható Magyarország” program keretén belül természetbarát osztályt.   

Kossuth iskola régen. További képek a fotóra kattintva az Ajkai Fotóklub gyűjteményéből

Az évek folyamán jól összecsiszolódott tantestületünk. Az intézményben folyó nagyszerű munkát tanulmányi és sportversenyeken elért eredmények bizonyítják.
Iskolánk több sikeres pályázattal is büszkélkedhet. A Határtalanul program során hetedik osztályos diákjaink évek óta Felvidék bányavárosait keresik fel. Az Erasmus+ program lehetőséget biztosít arra, hogy német, angol és olasz iskolákkal alakítsunk ki partneri kapcsolatot.
Nagy örömünkre szolgál, hogy 2020. szeptemberétől visszakaptuk régi nevünk. Iskolánk az idei tanévtől Ajkai Eötvös Loránd – Kossuth Lajos Általános Iskola nevet viseli.