Return to Iskolánkról

Iskolánk története

6-os iskola képe

Az Ajkai Eötvös Loránd – Kossuth Lajos Általános Iskola két épülete az Eötvös utcában (1.- 3. évfolyam) illetve a Móra Ferenc utcában (4.-8. évfolyam) található.
Jogelőd intézményeink, a Kossuth Lajos (1. számú) Általános Iskola 1950-ben, Veres Pálné (6. számú) Általános Iskola 1968-ban, az Eötvös Loránd (7. számú) Általános Iskola 1970-ben kezdte meg önálló működését.
 Az intézmény történetének során gyakran változott neve és épületeinek száma. 1995-ben az Eötvös Loránd Általános Iskolához csatolták a Veres Pálné Iskolát, majd a 2000-es évek elején a Kossuth Lajos Általános Iskolához kapcsolódott a Mikes Kelemen Iskola. 2007-ben a fenntartó megvonta a négy iskola nevét és létre hozta belőlük a Borsos Miklós Általános Iskolát.

 Ajka város Önkormányzata eladta 2008-ban a Veres Pálné iskola épületét – egy áruház épült fel a helyén – az ott tanuló gyerekek pedig átkerültek a Kossuth Iskola épületébe. 2010-ben a fenntartó kiürítette az Eötvös Iskola alsó tagozata számára biztosított épületet a csökkenő tanuló számra hivatkozva, így az eredeti öt épületből három maradt. 2012-ben a volt Mikes Kelemen Iskola kivált, és ősztől már katolikus iskolaként működött.

A mi intézményünk továbbra is két épületben működött. Nemcsak a technikai háttér alakult így bonyolultan, pedagógusok és tanulók számára is nehéz évek következtek. A helyszínek, a feladatok folyamatos változása embert próbáló időszak volt mindnyájunk számára. Több iskola, különböző tantestületek, más és más tanulócsoportok, saját hagyományok kerültek egy „fedél alá”. Meg kellett találni a közös hangnemet, egységes rendet, egységes fegyelmet. A kollégák mindent megtettek annak érdekében, hogy mielőbb és zökkenőmentesen találjuk meg a közös utat.

Jelenleg iskolánkban évfolyamonként 3-3 osztály indul, megtartva a két intézmény korábbi, jól működő „tagozatait”. Tehetség. ének-zene tagozatos osztályunk mellett emelt szintű német nyelvi oktatás is folyik. Az országban egyedülálló iskolaként indítottunk a „Bejárható Magyarország” program keretén belül természetbarát osztályt.   

Kossuth iskola régen

Az évek folyamán jól összecsiszolódott tantestületünk. Az intézményben folyó nagyszerű munkát tanulmányi és sportversenyeken elért eredmények bizonyítják.
Iskolánk több sikeres pályázattal is büszkélkedhet. A Határtalanul program során hetedik osztályos diákjaink évek óta Felvidék bányavárosait keresik fel. Az Erasmus+ program lehetőséget biztosít arra, hogy német, angol és olasz iskolákkal alakítsunk ki partneri kapcsolatot.
Nagy örömünkre szolgál, hogy 2020. szeptemberétől visszakaptuk régi nevünk. Iskolánk az idei tanévtől Ajkai Eötvös Loránd – Kossuth Lajos Általános Iskola nevet viseli.