Kirándulás Ausztriába

2022. szeptember 30-án Ajka város önkormányzatának jóvoltából látogatást tettünk a település testvérvárosába, az ausztriai Weizbe. Iskolánkból 15 gyermek kapott arra lehetőséget, hogy megcsodálja a város nevezetességeit, ismerkedjen egy másik nemzet kultúrájával, gasztronómiájával illetve nem utolsó sorban anyanyelvi környezetben gyakorolja a német nyelvet.

A kora reggeli borongós, esős időjárás ellenére vidáman, izgalommal vágtunk neki a közel 4 órás útnak. Weizbe érkezve már napsütésben fogadott bennünket a város testvérkapcsolataiért felelős megbízott, akivel bebarangoltuk a belvárost: megtekintettük a főteret, a Városháza épületét, valamint az 1188-ban épült katolikus templomot. Lenyűgözött minket a “Művészetek Háza” modern épülete, Weiz kulturális sokszínűsége.

Napunk egyik fénypontja az úgynevezett “FUNERGYPARK” volt, mely egy 2500 m2 elterülő, a grazi gyermekmúzeum tervezésében épült különleges játszótér. A látogatók az innovatív, fából készült játékokat használva játszva ismerkedhetnek a fizika alaptörvényeivel.

Az ebéd elfogyasztása után hasznosan tölthettük szabadidőnket a város Ifjúsági Házában. Itt mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbb kikapcsolódási lehetőséget: röplabda-, kosárlabdapálya várja a sportolni vágyókat; dobfelszerelés, gitár a zene szerelmeseit.

De volt itt billiárd-és csocsóasztal, tükrös táncterem, társasjátékok és nem utolsó sorban jó társaság. Az ide látogató weizi gyerekek nemcsak kikapcsolódhatnak a falak között, de segítséget is kérhetnek a házban dolgozóktól tanulási, lelki gondok megoldásához.

Hazaindulás előtt megköszöntük vendéglátóinknak a csodás napot, bízunk benne, hogy visszatérhetünk még ebbe a hangulatos, sokszínű kisvárosba.

Nagy-Tróbert Hajnalka
          szaktanár