Szülői Klub az Eötvös-Kossuth Iskolában

November közepén tartotta az Ajkai Eötvös Loránd-Kossuth Lajos Általános Iskola a Szülői Klubját a leendő első osztályos tanulók Szüleinek.
Az iskola intézményvezetője, Balogh Béla köszöntötte a megjelenteket, és ismertette az intézmény Pedagógiai Programját. Ezután a helyettes, Nagy Erzsébet bemutatta az alsó tagozat munkáját. Az induló osztályok fő irányai: Ének-zene- tehetségpont, Természetbarát-angol és Német-robotika.

Az ének-zene tanítása nagy múltra tekint vissza iskolánkban. Zenét hallgatni jó, zenét művelni még jobb. Több elismert énekes, zenész sajátította el iskolánkban a zenei alapokat. Horváth Erzsébet, a jövő évben induló Ének-zene, Tehetségpont osztály tanítója kifejtette, milyen előnyökkel jár, ha valaki gyerekként ének-zenével foglalkozik. Az énekkar a közösséghez tartozás élményét adja, közelebb hozza egymáshoz az embereket. A zene az agy minden területét egy időben aktivizálja, fejlődik a memória, a problémamegoldó képesség és a kreativitás.
Az ének-zene mellett a másik irányultsága az osztálynak a tehetséggondozás. A Tehetségpont program segítségével mindenki megtalálhatja az érdeklődésének megfelelő területet, tudományt.
Szakköreink: Matematikai gondolkodás fejlesztése, Kézműveskedés, Kutyaterápia, Mesei képzelet fejlesztése, Színjátszás –bábozás, Természettudományos ismeretek bővítése.
Hiszünk abban, hogy mindenki tehetséges valamiben, és ennek kibontakoztatását segítjük.
A Természetbarát-angol osztályról Mádlné Rozner Melinda tanító mesélt. Megtudhattuk, hogy a gyerekek túrázás, kirándulás közben személyes megfigyelés, tapasztalás útján tanulják meg a tanmenetben rögzített ismeretanyagot. Észrevétlenül fejlődik a gyerekek önállósága, kitartása, melyek a tanuláshoz is elengedhetetlen tulajdonságok. A közös élményszerzés, a sok együtt töltött idő jó hatással van a közösség életére is.
Angol nyelvet szakkör szinten tanulnak a gyerekek az első három évben. Ekkor dalokkal, mondókákkal, játékokkal ismerkednek, majd 4. osztálytól tanóra keretében folytatják a nyelvtanulást.
Iskolánk 30 éve gazdagítja a város oktatását a német nyelv tanításával. Ma is családok – és generációk – választják ezt az alsó tagozatosként könnyen elsajátítható nyelvet. Hetente egy tanórán játékos módon ismerkednek a gyerekek a némettel, ismertette Kovalikné Lakatos Gyöngyi tanító. Egy rövid videóval illusztrálta, hogy felső tagozatra érve egyre jobban elmélyülnek a gyerekek a nyelv rejtelmeiben. Újdonságként vezette fel, hogy az induló osztály robotikával is ismerkedhet a délutáni napköziben. Azon szülők érdeklődésére számít, akik a gyorsan fejlődő techvilághoz hasznos tudást szeretnének gyermeküknek biztosítani élménypedagógiai módszerekkel.
Amíg a szülők az osztálytanítók bemutatkozását hallgatták, gyermekeik énekeltek, körjátékot játszottak, Márton naphoz kapcsolódó libabábot készítettek és kipróbálták egy robotegér egyszerű kódolását, hogy megszerezhesse a sajtot.
Legközelebb a márciusban tartandó nyílt tanórákra várják a pedagógusok az érdeklődő szülőket és gyerekeket.