Az Eötvös- Kossuth iskolában is felgyúlnak a fények

Számos népszokás terjedt el évszázadok alatt, amelyek a karácsony előtti hetekre tehető. Közülük az egész hónapot átszövő sokszínű adventi gyertyagyújtás talán a legismertebb.

Örvendetes, hogy egyre több közösségben idézik fel ezt a jelentős hagyományt, amelynek számos üzenete van: az ünnepre való ráhangolódás, a várakozás, az összetartozás érzésének erősítése… Az Ajkai Eötvös Loránd-Kossuth Lajos Általános Iskola Kossuth épületében hagyományteremtő jelleggel idén először rendeztek ünnepséget Grőberné Adorján Renáta és Nagy-Tróbert Hajnalka tanárnők kezdeményezésére és szervezésében.

Az eseményt minden hétfőn délelőtt kilenc órától az iskola aulájában tartják, ahol a díszítések és a kezdeteket idéző plafonról alálógó kocsikeréken az adventi gyertyák jelzik, hogy ebben az tanintézményben igencsak készülnek a karácsonyra.

Az iskola népes énekkara a „Gyertek, gyertek gyújtsunk fényt” Várfalvy Emőke Adventi Gyertyagyújtogatójával hívta az osztályok gyermekeit az ünnepségre. Az első gyertyát Balogh Béla intézményvezető gyújtotta meg. Közben a tanulók és Grőberné Adorján Renáta meséltek a szokás eredetéről, az ünnepvárásról, Krisztus eljöveteléről és hogy mit szimbolizálnak a gyertyák és a színek.

Az iskolában ezzel a szép szokással fel szeretnék készíteni a gyerekeket az ünnepre: ebben a rohanó világban csendesedjenek le, gondolkodjanak el a hit, a remény, az öröm és a szeretet jelentésén, tartalmán. Szerezzenek egymásnak örömöt és a jószándék vezérelje cselekedeteiket. Ha ezeket az első lépéseket megteszik, akkor van remény, hogy jó ember váljon belőlük.

Az ünnepség befejezéseként Gryllus Vilmos gyermekdalát segítségül kérve „Gyújtsunk gyertyát, itt a karácsony, Fáradt vándor, utat találjon!” – kívántak mindenkinek boldog karácsonyt.

Csendesné Bosits Éva