Anyanyelvünkből vetélkedtek az Eötvös-Kossuth iskolában

Veszprém megyében, ha az „Édes anyanyelvünk” elhangzik, akkor mindenki elsőre Lőrincze Lajos nyelvészre, megyénk nagy szülöttjére gondol, pedig már 1993 óta nincs közöttünk, de nagy ívű pályafutása még napjainkban is meghatározza nyelvművelésünket.

Hatásaként városunkban és a környező településeken egy nagyon fogékony korosztályt az 5. és 6. osztályt megcélozva, már három évtizede szerveznek anyanyelvi vetélkedőt három fős csapatok részére az Ajkai Eötvös Loránd-Kossuth Lajos Általános Iskolában, amelynek elindítója, a napjainkban már nyugdíjas pedagógus Molnárné Samu Mária volt.

Idén április 27-én Garbai Zsuzsa és Nagy-Tróbert Hajnalka előkészítő munkájának az eredményeként szervezték meg a vetélkedőt tíz csapat részvételével. A Balogh Béla intézményvezető által levezetett vetélkedőre az ajkai általános iskolákon kívül érkeztek Szentgálról, Nyirádról, Úrkútról és Magyarpolányból diákok a kísérő pedagógusaikkal együtt.

A tíz fordulós vetélkedő változatos, érdekes feladatsort tartalmazott, amelyek megoldásához általános tájékozottság és a tananyag ismerete is szükséges volt. Többek között a helyesírástól, a közmondások felismeréséig, a ritkán használt szavaktól a szótagolásig számos témakört tartalmaztak a feladványok. Dicséret illeti a szóbeli feladatot megoldó tanulókat, akik bátor kiállásukkal rögtönzött történeteket adtak elő a Fortuna által kapott szavak felhasználásával. Molnárné Samu Mária, Hársvölgyi Klára és Vaczkó Andrea alkotta zsűri értékelte a teljesítményeket. A vetélkedőt a tósokberéndi Szent István Király Római Katolikus Általános Iskola csapata (Boros Nina Borka, Gáspár Dorka, László Péter) nyerte 75,5 ponttal, második lett a Magyarpolányi Kerek Nap Német Nemzetiségi Iskola és AMI (Fonyó Regina, Farkas Tamás, Vas-Kovács Norbert) 73 ponttal, harmadik helyezést az úrkúti Hauser Lajos Általános Iskola csapata (Kósa Bence, Kungl Zoé, Leithold Olivér) szerezte meg 72 pontot összegyűjtve. Ők mindnyájan oklevélben és könyvjutalomban részesültek, a többiek, akik szintén becsülettel helyt álltak emléklapot kaptak.

A színvonalas program végén kedves vendégfogadásban részesítette az iskola a résztvevőket.

Cs.B.É.