Tanévnyitó ünnepély

Tisztelt Vendégeink!  Kedves Szülők, Pedagógusok! Kedves Gyerekek!

Őszinte szeretettel köszöntöm tanévnyitó ünnepélyünkön megjelent vendégeinket! Köszönöm, hogy eljöttek az Ajkai Eötvös Loránd- Kossuth Lajos Általános Iskola tanévnyitó ünnepélyére.

Nagy szeretettel köszöntöm intézményünk három új kolléganőjét Juhászné Srágli Ildikó és Tóth Anita tanítónőket, akik az alsó tagozat oktató és nevelő munkáját erősítik mostantól iskolánkban, illetve Merse Boglárkát, aki fejlesztő pedagógusként csatlakozik csapatunkhoz. Sok sikert, kitartást kívánok munkájukhoz! Kívánom nekik azt, hogy érjenek el legalább annyi sikert, mint a már évek óta itt tanító kollégáik!

Vége a nyárnak, ezt a hétvégi időjárás is jelezte nekünk. Mint ahogy a fecskék gyülekeznek a villanydróton, úgy gyülekeztek tanulóink is itt az iskola udvarán, félreérthetetlenül jelezve, hogy a tanév hamarosan elkezdődik.

75 nap

75 nappal ezelőtt ugyanígy álltam itt Önök előtt, kedves szülők, és előttetek kedves diákjaink. A Nap ugyanígy hétágra sütött, és ugyanilyen izgatott volt mindenki.

De az egy másfajta izgalom volt. A vízparti nyaralás, az ízletes fagylaltok, a kalandokkal teli táborok, a nagymama finom főztje iránti örömteli várakozás töltötte be képzeleteteket. Talán nem is követtétek figyelemmel mindazt, ami az ünnepségen elhangzott. De jól emlékszem, gondolom Ti is, beszédem utolsó mondata,    melyben az előző tanévet bezártam,      óriási sikert aratott.  Bízom abban, hogy az akkor megfogalmazódott terveiteket, elképzeléseiteket, a koronavírussal kapcsolatos biztonsági intézkedések sem tudták megakadályozni.

75 nap

Ez a 75 nap nem tűnt el nyomtalanul. Diákjaink egy része a Csodaszarvas program keretében napközis jellegű táborban vettek részt, ahol az egészség, a biztonságos közlekedés és a sport állt a középpontban. Kalandokat kedvelő tanulóink pedig a Mecsek vadregényes tájain kalandozhattak egy héten keresztül. És persze voltak olyan tanulóink, akik  nyáron pótolták be mindazt a tananyagot, amit az előző tanévben elmulasztottak.

75 nap

Ez a 75 nap az iskola életében is fontos volt. Az Eötvös utcai épületben három tantermünk kapott új padlózatot, valamint a lépcsőházat és két tantermet is kifestettünk. A Kossuth épületben lecseréltük a kosárlabda palánkokat, újjávarázsoltuk a főlépcső vasszerkezetét és új hirdetőtáblákat is szereltünk fel. A felújítások azonban ezzel még nem fejeződtek be erre a tanévre. Terveink szerint az őszi és a téli szünet végére megszépülnek mindkét épületben a folyosók is. Azt gondolom, nyugodt szívvel mondhatom, hogy megszépült környezetben várhatjuk az iskola legfontosabb szereplőit, azaz tanulóinkat.

Kedves Első Osztályos Tanulóink!

Kíváncsi, csillogó szemeitekre tekintve látom, hogy felhőtlen várakozással tekintetek iskolás éveitek elé. Tudom, hogy nagyon vártátok ezt a mai napot, hogy végre iskolások lehessetek. A korábbi évek elsős társaitokkal ellentétben, nektek nem volt lehetőségetek, hogy már tavasszal ismerkedjetek leendő iskolátokkal. Így minden új lesz a számotokra. De ne féljetek! Higgyétek el, már az első napok után úgy fogjátok magatokat érezni, mintha otthon lennétek. Kérlek benneteket, hogy úgy is viselkedjetek, mintha otthon lennétek! Kérdezzetek bátran, legyetek mindenre kíváncsiak, engedjétek, hogy szüleitek és a tanító nénik segítségével kinyíljon számotokra egy új és izgalmas világ. Kívánom nektek, hogy a felfedezés öröme egy életen át kísérjen el benneteket. Tanítóitok és tanáraitok mindent meg fognak tenni azért, hogy ez az út sikeres legyen.

Bízzatok magatokban, legyetek büszkék arra, hogy a mai naptól ti is az Ajkai Eötvös Loránd-Kossuth Lajos Általános Iskola diákjai vagytok.

Kedves „régi és új” Szülők!

Kérem, segítsenek abban, hogy ez az út minél sikeresebb legyen. Osszák meg véleményeiket, tapasztalataikat iskolánkról. Mondják el, ha úgy gondolják, valamit jól csinálunk, mert nem csak a gyerekeknek, hanem a pedagógusoknak is szükségük van a pozitív visszajelzésre. Kollégáim újra és újra megújulnak szakmailag, alkalmazkodnak a változó világhoz, épp ezért nagy szükségük van a visszajelzésekre.

Jelezzék, azonban azt is, legyenek szívesek, ha valamiről más a véleményük. Beszéljük meg az esetlegesen felmerülő problémákat, tegyünk közösen a megoldásért. De tisztelettel kérem Önöket, ahogy kollégáim is, kérdésüket, véleményüket személyesen mondják el az érintetteknek. Meggyőződésem, hogy az internet által biztosított felületek nem alkalmasak arra, hogy eredményesen oldjuk meg az esetlegesen felmerülő problémákat. Tiszteljük ezzel meg egymást! Természetesen az én irodám ajtaja is mindig nyitva áll Önök előtt.

A közös cél elérésének érdekében, vagyis hogy az Önök gyermekei, a mi tanítványaink tudással és tartással felvértezve lépjenek majd ki a 8. osztály elvégzése után az iskola kapuján, közösen kell dolgoznunk. Kérem Önöket, ahogy a pedagógusok, úgy Önök is álljanak ott gyermekük mögött mindennap. Kérdezzék meg nap mint nap, mi volt az iskolában, nézzék meg a házi feladataikat, hallgassák meg  a megtanulandó verseket, kérdezzék ki a szorzótáblát, és tegyenek fel kérdéseket a megtanulandó tananyagokból is. Erősítsék bennük Önök is, hogy az egyetlen út a felemelkedéshez a tanulás!

Az elmúlt két tanév soha nem látott nehézségeket támasztottak mindenki számára. A Covid vírus, a védekezés, a karantén, a digitális oktatás, a maszk viselés korábban soha nem használt szavai beépültek mindennapi szókincsünkbe. A vírus elleni harc megváltoztatta mindenki életét. Sajnos a veszély nem múlt el. Soha nem volt még ennyire igaz a „vigyázzunk egymásra” gondolat. Kérek mindenkit, ebben a nehéz helyzetben fogjunk össze, hogy diákjaink minél kevesebb „tudás- és élményvesztéssel” vészeljék át ezt a nehéz időszakot. Biztosíthatom Önöket, hogy iskolánk mindent megtesz annak érdekében, hogy diákjaink, és rajtuk keresztül Önök is, minél nagyobb biztonságban legyenek.

Kedves „régi” Diákjaink!

Ti már ismeritek iskolánk hagyományait, szokásait.  Arra kérlek benneteket, törekedjetek minél több új ismeret elsajátítására, segítsétek egymást a tanulásban és végül, de nem utolsó sorban, tartsátok be a házirendet. Ne felejtsétek a pontos kezdés a pontos munka alapja.

Ezt szeptember 1-jén be is bizonyíthatjátok, hiszen mindenkinek ¾ 8-ra itt kell lennie az iskolában. Az első óráitokban az osztályfőnökeitekkel fogtok találkozni, akik aztán az év menetrendjét ismertetik, valamint kiosztják az új tankönyveiteket is.

Ahhoz pedig, hogy minél jobban tudjatok koncentrálni az iskolai feladatokra, mobiltelefonjaitokat, ahogy ez eddig is benne volt a házirendben, nem használhatjátok az iskolában.

Végezetül ne feledjétek:

A tanulónak joga van a zavartalan tanuláshoz!
A tanárnak joga van a zavartalan tanításhoz!
Mindenkinek jogát tiszteletben tartom!

Végezetül kollégáimat szólítom meg, akik ennek az intézménynek a mozgatórugói.

Kedves Kollégák!

Elkezdődik az új tanév, új feladatokkal új kihívásokkal. A digitális oktatás lehetősége ismét itt van közöttünk. Az előző tanévben bebizonyítottátok, hogy ezt a fajta oktatási formát, a regionális adatokat is figyelembe véve, magas szinten oldottátok meg. Azt hiszem, mindegyikünk közös kívánságát fogalmazom meg akkor, ha azt kérem a szülők, pedagógusok és diákok nevében egyaránt, hogy ezt a tudásotokat ebben az évben ne kelljen ismét bizonyítani. Kívánom nektek, hogy ez az év a „jelenléti oktatásról” szóljon. Kívánom, hogy ne csak virtuális osztálytermekben tartsatok órákat. Kívánom, hogy ugyanolyan lelkesen, tisztességesen, tudásotok legjavát adva neveljétek a rátok bízott tanulókat, mint ahogy ezt a korábbi években tettétek!

Végezetül azt kívánom mindannyiunknak, hogy ebben a tanévben iskolánk, diákjaink nevetésétől, örömétől, vidámságától legyen hangos!

Ezennel a 2021/22-es tanévet megnyitom!