IX. Ezermester vetélkedő

Nagy munkában a csapatok a vetélkedőn

A Veszprém Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara támogatásával február 21-én immár 9. alkalommal került megrendezésre az Ezermester vetélkedő az Ajkai Eötvös Loránd – Kossuth Lajos Általános Iskolában, Varga Judit technikatanár szervezésében.

A verseny célja az volt, hogy a kéziszerszámok használatát jól ismerő, tervrajzokon magabiztosan tájékozódni tudó tanulóknak teremtsen lehetőséget arra, hogy összemérjék gyakorlati tudásukat.

Hét, kétfős csapat jelentkezett. A Szentgáli Lőrincze Lajos Általános Iskolából és az Ajkai Eötvös Loránd-Kossuth Lajos Általános Iskolából 2-2 csapat, a Halimbai Dr. Szalai Miklós Általános Iskolából, a Nyirádi Erzsébet Királyné Általános Iskolából és a Magyarpolányi Kerek Nap Német Nemzetiségi és Művészeti Általános Iskolából 1-1 csapat vett részt a rendezvényen.

A verseny előtt néhány héttel a résztvevők előzetes feladatot kaptak, egy mini ventilátort kellett összeállítani, ami jó alkalom volt arra, hogy olyan tapasztalatokra tegyenek szert a gyerekek, amelyeket a megmérettetés során is kamatoztatni tudtak.

A modellek elkészítéséhez szükséges anyagokat, csakúgy, mint a verseny végén átadott díjakat és ajándékokat a Veszprém Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Pápai Tankerületi Központ anyagi támogatásával szerezte be a rendező tanár, a kiváló minőségű termékeket gyártó osztrák Winkler Iskolaszer Kft.-től.

A vetélkedőn a tanulók egy propelleres járművet építettek a rendelkezésre álló bő másfél óra alatt. A versenyzőknek előre az asztalokra készítették a tervrajzot, leírást, anyagokat, valamint a fa- és fém megmunkáló szerszámokat a gördülékenyebb munka érdekében. A mintadarab gyártási lépéseit lefényképezték és levetítették a gyerekeknek, hasznos tanácsokkal ellátva őket. Az értékelést -sorszám húzással titkosítva- előre kidolgozott szempontok alapján Eszlingerné Jutasi Ildikó és Kundermann Róbert nyugdíjas technikatanárok végezték. A bírálat során pontozták a fa alkatrészek darabolását, pontos méretét, ívek lekerekítését, a furatok mérési pontosságát, ragasztást, a fém alkatrészeket, motor bekötést, jó forgásirány, és természetesen a működőképességet.

Minden tanuló munkáját emléklappal, ajándékokkal díjazták az Iparkamara és az Innovációs munkaközösség jóvoltából. A versenyt az Ajkai Eötvös Loránd-Kossuth Lajos Általános Iskola két tanulója nyerte, Hamar Belián és Ravasz Olivér személyében, 59 ponttal a 60-ból. Őket másodikként a halimbai csapata követte, Rosta Levente és Szigeti Zsombor személyében 54 ponttal. Harmadik helyen, 52 ponttal Rádli Péter és Jánosi Máté végzett szintén az Eötvös – Kossutból.

Szeretnénk köszönetet mondani a felkészítő tanároknak: Szivák Andrásnak, Kiss Róbertnek, Majer Andrásnak, Vass Lajosnak, hogy felkészítették és elhozták tanulóikat a versenyre.

Ajka, 2024. 02. 22.

Varga Judit
munkaközösség vezető