Horvátországban jártak – Határtalanul (Ajkai Szó)

Megvalósult Magyarország Kormányának támogatásával.

Az Ajkai Eötvös Loránd-Kossuth Lajos Általános Iskola elődje, a Borsos iskola indította el a Határtalanul programot az intézményben 2012-ben. A sorozat keretében az iskola tanulói az állam támogatásával osztálykirándulásokon vesznek részt a szomszédos országok magyarlakta területein és személyes tapasztalatokat szereznek a külhoni magyarságról.

Két év kihagyás után idén május 16-tól 20-ig a hetedik évfolyam és néhány nyolcadikos Horvátországba kirándult Varga Judit vezetésével, Sulák Ágnes, Somlóváriné Galambos Erika és Balogh Béla pedagógusok kíséretével. Várdaróc- Eszék-Pélmonostor-Újlak-Vukovár-Zágráb-Selce-Tersat-Fiume-Abbázia-Krk-Varasd-Csáktornya útvonalon ismerkedtek meg az ottani magyar történelmi és kulturális kincsekkel. Útjukról Fazekas Zoé, Kertész Dániel, Pésó Marcell, Tóth Lara és Horváth Antónia számolt be részletesen tájékoztatva lapunkat, amelyből néhány érdekesebb látnivalót, eseményt emeltünk ki.

Az öt napos út első megállója a trianoni határok megvonása után a Szerb–Horvát–Szlovén Királysághoz került Várdaróc volt, ahol a tájház gondnoka megismertette a diákokat a helyi népszokásokkal, köztük a farsangbúcsúztató kakasütéssel. A fiatalok ilyenkor kakasoknak öltözve vonulnak az utcán és a kinn álló asszonyokat, lányokat körbeugrálják, akik ezután tojással ajándékozzák meg őket.

A Dráva-Duna árterénél nem mindennapi élményben volt részük a diákoknak. A Kopácsi-Rét Nemzeti Park kiállítását tekintették meg és bürühidakon (fapallón) sétáltak a mocsaras terület felett, ahol számos természeti csodában volt részük.

Eszéken egy a magyarság számára gyászos esemény helyszínét látogatták meg, ahol 1849 februárjában szabadságharc legnagyobb magyar veszteséggel járó ütközete zajlott. Több látnivaló mellett voltak a Szent Péter és Pál plébániatemplomban, az eszéki „Katedrális”-ban, amelyet 3,5 millió darab vörös téglából építettek, a templom tornya 90 méteres magas, ezzel a legmagasabb építménynek számít a vidéki Horvátországban.

Újlakon felkeresték Újlaki Miklós főúr, erdélyi bán, bosnyák király lakhelyét, ahol a sok látnivaló mellett a középkor zenéjét is volt alkalmuk meghallgatni, sőt táncra perdülni is. A kastély udvarából nagyon szép kilátás nyílt a Dunára.

Vukováron a délszláv háborúk egyik ikonikus városát ismerhették meg, ahol máig sok házon látni golyó és repesznyomokat. A Háborús Emlékközpontban átélhették a háború borzalmait.

Zágrábban Horvátország fővárosában a városnéző sétán a magyar vonatkozású helyek sokasága várt a csoportra. A Székesegyház (Szent László palástjának az őrzője, valamint Erdődy Tamás, Frangepán Ferenc és Zrínyi Péter sírhelye), Szent Márk templom mellett Jellasics téren a bán hatalmas szobrát tekintették meg. Melynek kivont kardja Magyarország felé sújtott, ezzel mutatva hazánk vereségét a harcban. Érdekessége, hogy a délszláv háború után a szobrot úgy fordították el, hogy a kard azóta már Szerbia felé sújt!

Hosszú, ám rendkívül változatos úton, gyönyörű tájon, hegyen-völgyön kanyarogva, viaduktok magas hátán, számtalan alagút mély gyomrán áthaladva, megpillantották az Adriai tengert. Selcén szálltak meg, mesés tengerparti kilátással, ahol kis pancsolásra is volt lehetőség.

A negyedik nap – Tersat (vár és Mária búcsújáró kegyhely), Fiume (belváros, óratorony, kikötő, Baross Gábor emléktábla), Abbázia (Lungomare sétány, monarchiakorabeli épületek sora), a Kvarner öböl és a Krk sziget (a csoport egy része a hajózást választva megkerülte a szigetet), – a turisták, nyaralók által jól ismert Isztriai-félsziget és környéke szépségeit tekintették meg az ajkai diákok.

Utolsó nap már hazafelé Varasdon állt meg a csapat, amely 200 évig Horvátország fővárosa volt. Felkeresték az Erdődyek várkastélyát és egy sétát tettek Európa talán legszebb barokk belvárosában (Megyeház, Draskovics Palota, székesegyház és a gyönyörű városháza). Csáktornyán megkoszorúzták a Zrínyi-obeliszket, majd sétát tettek a Zrínyiek egykori sasfészkében, amelynek vára ma a Muraközi Múzeum otthona.

Az élményekben gazdag öt nap kitárta a horvátországi magyar kapukat a Határtalanul program résztvevői számára, amely során kellemesen érezték magukat és a történelmi ismereteik is bővültek.

Cs.B.É.