Határtalanul kirándulás a Felvidéken

Technikai és tudományos kincskereső Csallóközzel és Selmecbányával

Április 22-én a reggeli órákban útra keltünk, hogy megismerkedjünk Szlovákia magyarlakta területével, a Felvidékkel.

1.nap
Utunk első állomása a dévényi várhoz vezetett, amelyet sajnos csak kívülről tudtunk megnézni, mivel aznap a vár zárva tartott. Megtekintettük a millenniumi Árpád-emlékművet, Jankovits Gyula alkotását, ezt az első világháború után robbantották le. A vár alatt sétát tettünk a Duna-Morva folyók összefolyásnál, ahol a vasfüggöny emlékműnél a kommunista rendszer áldozatairól is megemlékeztünk. Innen Pozsonyba utaztunk, ahol egy exkluzív látogatást tettünk az 1996-ban létrejött Gázművek múzeumában (Pozsony különlegességei a gázlámpáktól a gázturbinákig), ahol nagyon szívélyesen fogadtak bennünket, és magyar nyelven hallgathattuk meg a gázlámpákról szóló előadást. Következő állomásként megismerkedtünk Pozsony belvárosával, amely a történelmi múlt emlékeit őrzi: Mihály-kapu, Academia Istropolitana, Prímás-palota, a ferencesek temploma, majd megcsodáltuk a Szent Márton templomot. Újból buszra szálltunk, és meg sem álltunk Jókáig, ahol a Közép-Európában egyedülálló technikai műemléket, a háromszintű, cölöpös fából ácsolt malmot vettük szemügyre a Kis-Duna partján. Ez eredetileg egy hajómalom volt, csak 1900-ben kezdődött meg az átalakítása. Este 19 óra tájban érkeztünk meg szállásunkra, a Deákiban található Deáki panzióba. A finom vacsora elfogyasztása és egy kis szabad játék után átbeszéltük a nap fontos pillanatait, valamint felkészültünk a következő napra.

2.nap
Korai ébresztő után megreggeliztünk, és útnak indultunk Ógyalla irányába, ahol ellátogattunk az ógyallai csillagvizsgálóba, ez Szlovákia központi obszervatóriuma. Tudományos munkával, megfigyelésekkel és oktatással foglalkoznak az intézetben. Innen utunk tovább vezetett Komáromba.  Megtekintettük az erődrendszer Duna bal partján lévő részét, az Óvárat, mely a török hódoltság idején végvárként funkcionált. Megtudtuk, hogy az 1594-es sikertelen török ostrom után kezdődött meg a komáromi erődrendszer kiépítése. Ezután sétát tettünk a kettévágott Komárom elszakított, de ma is magyar többségű felében. Megnéztük a belváros nevezetességét a Klapka-téren álló, a város hős védőjének, Klapka Györgynek 1896-ban felavatott egész alakos szobrát, valamint az Európa-udvart. Egy kis szabadidő után, újra buszra szálltunk, és utaztunk tovább Gútára, a Kis-Duna régi medréhez, ahol egy különleges, úszó hajómalom található, azután pedig Közép-Európa leghosszabb fedett fahídjához is elmentünk, amely egy gyönyörű természeti környezetben helyezkedik el. A következő állomásunk Szímő, Jedlik Ányos szülőfaluja, ahol kiállításon emlékeztünk meg a világhírű bencés tudósról. Valamint megtekintettük a kültéri Jedlik szobrot a templom előtt, és a Jedlik kutat is (szikvizespalack alakú szökőkút). Az eseménydús nap után a szálláson vacsora és szabad játék után fáradtan dőlt be mindenki az ágyba.

3.nap
Ismét korai ébresztő és reggeli után, újraterveztük a kirándulást, mert az időjárás rosszra fordult, és egész nap esett az eső. A nap első állomásaként a diószegi Petőfi Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskolába látogattunk el. Itt megismerkedtünk a helyi tanulókkal és pedagógusokkal. Pár percben bemutattunk iskolánkat, és mi is megismerkedtünk az ottani iskolával. Innen Körmöcbányára utaztunk, ahol belvárosi sétát tettünk a Mátyás idején fénykorát élő város várnegyedéhez. Megnéztük a főtér nagyszabású látványosságát, a barokk stílusú Szentháromság-szobrot, a szökőkutat és a Kamaragróf házat. Felkerestük a páratlan gyűjteménnyel rendelkező Pénz- és érmemúzeumot, ahol megismerkedtünk a körmöci pénzveréssel és az érmekészítés világával. Ezután felsétáltunk a várnegyedbe, itt találtuk a gótikus stílusban épült Szent Katalin templomot az őrtoronnyal, kerengőjéről káprázatos kilátás tárult elénk, a Körmöci-hegységre. Selmecbánya volt a következő állomásunk ezen a napon. Megtekintettük a bányaigazgatóság fantasztikus kiállítását. Külön figyelmet érdemelnek a bányamérő berendezések az ipari forradalom korából, bányatechnikai modellek, illetve az osztrák császárok aranyszállal szőtt bányalátogató öltözetei. A város legnagyobb műemléképülete ma múzeum Selmecbánya történelmi központjában. Érdekes látvány a működőképes bányagépek, vízszivattyúk bemutatója. A város az ezüstbányászat fellegvára volt a kuruc korban, és mint Hont megye szabad királyi városa Rákóczi mellett állt. Elsétáltunk a Szent Katalin templom és a Felvidék egyik legmagasabb pestisoszlopa mellett, majd felkerestük Petőfi Sándor emléktábláját az evangélikus líceum épületén, ahol koszorúval emlékeztünk meg a híres költőről. Este fáradtan érkeztünk vissza szálláshelyünkre, ahol vacsora után a szabad játéké és a pakolásé volt a főszerep.

4.nap
Nagyon hamar eljött a hazautazás napja, így az ébresztőt és egy gyors reggelit követően, a csomagjainkat bepakoltuk a buszba, és útra keltünk utolsó napi túránkra. A nap első állomásaként Nyitrán megtekintettük a püspöki várat és Szent Emmerám székesegyházat, a legrégebbi egyházmegyei templomot a Felvidéken. Történelmileg és építészetileg három részből áll, és a nyitrai várkomplexum része. Ezután egy kis szabad program következett a városban. Gímesi várromot csak lentről tudtuk szemügyre venni, mivel az előző napi esőzések alkalmatlanná tették a feljutásra azt az erdei utat, amely a várromhoz vezet fel. Ezután Léván, az egykori Bars vármegye székhelyén betértünk a várba, amelyben a barsi  múzeum kapott helyet gazdag természettudományi, történelmi, archeológiai, numizmatikai,  néprajzi és képzőművészeti kiállítással. Láthattuk itt a lévai születésű Kittenberger Kálmán Afrika-kutató, vadászíró trófeagyűjteményének egy részét is. Hazafelé megálltunk még Komáromban, egy is szabadidő után folytattuk tovább utunkat.

Fáradtan, de rengeteg élménnyel gazdagodva értünk haza kora este. Köszönjük Misi bácsinak, az idegenvezetőnknek a sok-sok információt, tudást, amit a 4 nap alatt kaptunk tőle mindegyik helyszínen. Köszönjük Attila bácsinak, buszsofőrünknek, hogy mindenhova biztonságosan eljutatott és hazahozott minket.