Föld órája 2022

Március utolsó szombatján jeles napra ébredtünk. Ebben az évben minden szorgos kisdiák és pedagógus iskolába sietett, ugyanis tanítási nap volt. Persze nem csupán ettől volt különleges ez a nap. 2007 óta ezen a napon a világ nagyvárosaiban este 20.30 – 21:30-ig lekapcsolják a közvilágítást, sok háztartásban kihúnynak az esti fények.

A fenntarthatóságra nevelés a mi intézményünkben is kiemelkedően fontos feladat. Így éreztük ezt most is, és Örökös Ökoiskolaként ezt az eseményt már egy ideje beírjuk a naptárunkba.

Egyik szünetben az udvaron a melengető napsütésben kicsit elbeszélgettünk az alsó tagozatos gyerekekkel a Föld kincseiről, azok védelméről. Ennek kapcsán kérdeztem meg a kicsiktől, szeretnének-e egy kicsit segíteni ebben. Természetesen nagyon lelkesek voltak. Fogadalmat tettünk, hogy csatlakozunk a Föld Órája közösségéhez, s megtesszük, hogy este egy izgalmas órácskát töltünk el elektromos áram nélkül. Elmondtuk együtt a fogadalmat:

Én …………., a Föld lakója, fogadom, hogy mostantól még inkább figyelek a környezetemre. A természet erőforrásaival okosan gazdálkodom, a pazarlást kerülöm.

Az energiatakarékosságra mindennap odafigyelek
Március 26-én este 20:30-kor lekapcsolom a felesleges fényeket, és csatlakozom a Föld Órája közösségéhez. Ezzel kijelentem, hogy a jövőben a Föld kincseire vigyázok, fenntarthatóan élek, és ezzel saját jövőmet is védem. Hiszek benne, hogy együtt lehetséges!

Ezután megkértem őket, mondják szüleiknek, hogy segítsenek nekik az ígéretük betartásában. Ötleteket gyűjtöttünk , mit is lehet gyertyafényben, elemlámpa mellett, vagy akár sötétben tenni, hogy mégis jól érezzük magunkat.

Hétfőn aztán elmesélték élményeiket, s mondták, hogy nem is volt olyan rossz az este áram nélkül. De azt is belátták, hogy bizony nagyon fontos, hogy takarékosan bánjunk vele, mert nagy kincsünk.

Nagyné Péntek Anikó
Öko pedagógus