Az erdő télen, gyerekszemmel

Iskolánk az Ajkai Eötvös Loránd-Kossuth Lajos Általános Iskola hosszú évek óta működik együtt a Hubertus Erdészeti Iskolával. A természetbarát osztályok havonta, a többi osztály félévente egyszer látogatást tesz a László forrás fölötti épületben, ahonnan profi szakemberek vezetésével tanulmányi kirándulásokat, túrákat teszünk a környező erdőkben. Ezek a séták a kialakult helyzet miatt az utóbbi időben sajnos elmaradtak a gyerekek és tanítóik nagy bánatára.

Szerencsére az erdei iskola erdész-pedagógusai ebben az időszakban sem tétlenkednek, folyamatosan feladatokkal, rengeteg új ismerettel látnak el bennünket.

Elsőként egy 4 kérdésből álló egyéni verseny lehetőségével lepték meg az iskolákat. A gyerekek nagy lelkesedéssel vágtak neki a kihívásnak. A játék végén a sorsolásnál is szerencsésnek bizonyultunk, hiszen intézményünk három diákja is (Szegedi Szonja Fatime és Horváth Bence 2.b osztály és Horváth Nikolett 4.b osztály) jutalomban részesült.

Nem sokkal később újabb ötlettel rukkoltak elő Gyuri bácsiék, ezúttal az osztályok közös munkájára voltak kíváncsiak. Ismét 5 próbatételt állítottak elénk, melyeket mi lelkesen végcsináltunk! Iskolánk minden alsó tagozatos természetbarát osztálya, illetve az ének tagozatos negyedikesek is részt vettek a megmérettetésben. A feladatok nagyon ötletesek voltak, kreativitást és összehangolt, közös munkát igényeltek.

Elsőként madáretetőt készítettünk újrahasznosított anyagokból, majd egy téli álmot alvó állatot kellett megformálnunk. A mű bármilyen technikával készülhetett. Csodálatos alkotások, szebbnél-szebb rajzok, festmények születtek!

Ezt követően a díszfák világába kalauzoltak minket. Az oktató videó megtekintése után az iskolánk udvarát díszítő fák felismerése, beazonosítása, lefényképezése volt a feladat. Most már pontosan tudjuk, melyik fa alatt hűsölhetünk a nyáron!

Következő héten gyűjtőmunka várt ránk, melynek során megtudhattuk, hogy a népi hiedelmek szerint a juharfa megvéd minket a boszorkányoktól.

Végül versíró tudásunkat is fitogtathattuk, hiszen utolsó feladatként az erdészekről gyűjtött tudásunkat, ismereteinket, gondolatainkat kellett rímekbe szednünk.

Bár a verseny végén nem nekünk kedvezett a szerencse, nem bántuk meg, a munka minden percét élveztük! Mivel a pályaműveket csak fénykép formájában kellett beküldeni a versenyt meghirdető erdei iskolának, a nálunk maradt remekművekből kiállítást rendeztük be a Móra Ferenc utcai épületünk aulájában.

A gyerekek nevében is köszönjük a lehetőséget!

Az Ajkai Eötvös Loránd-Kossuth Lajos Ált. Isk. tanítói