Az Eötvös-Kossuthos tanulók felfedezték Madrid történelmi negyedét

Intézményünk, az Ajkai Eötvös Loránd-Kossuth Lajos Általános Iskola közel 10 éve vesz részt az Erasmus+ nemzetközi projektben. Május végén 4 diákkal és kísérőikkel utaztunk Spanyolországba, Madridba. Ezzel az utazással a 3 éves projekt végéhez értünk.

Madridi tartózkodásunk alatt tartalmas programokon vettünk részt, amelyek idegen nyelven folytak, így a tanulók fejleszthették idegen nyelvi tudásukat, kommunikációs készségüket. A projekt témája az egészséges életmód, amely nem csak az egészséges táplálkozásra, hanem a testmozgásra is nagy hangsúlyt fektet. A Casa de Campo parkban játékos sportversenyeken mérték össze ügyességüket a külföldi (német, angol, magyar) és a spanyol gyerekek, természetesen vegyes csoportokat alkotva, majd jutalomként csónakáztunk a parkban lévő tó vizén. 

A testi-lelki egészség fontosságát támasztotta alá a látogatásunk a Fundaland elnevezésű létesítménybe, ahol sérült és egészséges emberek együtt sportolnak, kertészkednek, dolgoznak. A tanulók szociális kompetenciájának fejlődését is támogatta ez a program, megtapasztalták, hogy a tolerancia, az empátia mennyire fontos tulajdonsága az egyénnek.

Tanítványaink betekintést nyertek az spanyol iskola mindennapjaiba: részt vettek a tanórákon, társaikkal együtt, közösen gondolkodva oldották meg a feladatokat. Felfedezték a spanyol és a magyar oktatási módszerben rejlő különbségeket. Ezekről a tapasztalatokról a hazatérést követően  beszámoltak tanulótársaiknak, biztosítva ezáltal a projekt fenntarthatóságát, a projekt széles körben való ismertetését.

Az iskolalátogatás mellett megismertük Spanyolország kultúráját, felfedeztük Madrid történelmi és kulturális nevezetességeit. Először busszal utaztuk körbe idegenvezetőnkkel a napsütötte, mediterrán hangulatú várost, majd gyalog kerestük fel azokat a nevezetes helyszíneket, amelyekről az idegenvezető említést tett: Madrid főterét, a Plaza Mayort, a vaktó fehéren pompázó királyi palotát, mellette az Almudena székesegyházban megcsodáltuk az oltárt és a gigantikus kupolát, és megtekintettük a Debod templomot, amely egy egyiptomi templom. Ha Spanyolország, akkor természetesen az egykori bikaviadalok helyszínét is látni kell: a Las Ventas bikaviadal-arénát körbejártuk, amely méretét, befogadóképességét tekintve a világon a harmadik legnagyobb aréna. Utunk során eljutottunk egy sokkal humánusabb arénába is: a Real Madrid stadionba, ahol részt vettünk egy bemutató stadiontúrán, és megkerestük a híres magyar labdarúgó, Puskás Ferenc ereklyéit.

Élményekben, tapasztalatokban gazdag öt napot töltöttünk a sokszínű, élettel teli Madridban. A projektben megfogalmazott feladatokat hazai környezetben folytatjuk, és a tanulókkal együtt  készítjük elő az anyagot a záróbeszámolóhoz. Partnereinkkel továbbra is tartjuk a kapcsolatot, ugyanis újabb közös projektre szeretnénk pályázni.

Lecsek Desdemona
projektkoordinátor

Tanulóink élménybeszámolói

Horváth Anna:

Végre elérkezett az a reggel, hogy repülővel utazva eljussunk Spanyolországba.

Fel is értünk egy kis busszal Budapestre, ahol gyorsan átvizsgáltak minket. Egy hosszú várakozás után felültünk a repülőre, és elkezdődött életünk első repülőútja, ami 3 óráig tartott, de hamar elrepült ez a 3 óra. Gyönyörködtünk a felhőkben és a föld varázslatos színeiben. Elérkezett a leszállás, kicsit döcögősen indult, a tanárok annyira nem élvezték, de mi gyerekek annál inkább. Leszálltunk, jött értünk egy busz, ami egyenesen elvitt a szállodánkba. Odaértünk megkaptuk a kártyát kipakoltunk, kis pihenés után elmentünk vacsorázni, utána pedig visszamentünk a szállásra.

Kedden iskolába mentünk, ahol programokkal és játékokkal vártak. Kicsit nehezen értettük meg egymást, de azért kézzel, lábbal sikerült. Nagyon hamar elrepült ez a pár nap.

Csütörtökön városnézésre indultunk, ahol megnéztük a fő nevezetességeket. A legjobban én a stadionra voltan kíváncsi, ami tényleg lélegzetelállító volt. A felhúzható gyepszőnyeg még modernebbé tette a stadiont. Rengeteg serleg díszítette a termeket. Megebédeltünk és indulhatott a városnézés, ahol szebbnél szebb szobrokat, épületeket láttunk. Közben élveztük a verőfényes napsütést. Sajnos ez a nap is hamar eltelt. A szállodába érve nekiálltunk bepakolni.

Péntek reggel szomorú búcsút intettünk a hotelnek miközben beszálltunk a buszba.  Újra egy izgalmas csodás repülés kezdődött. Kicsit szomorúan, de örömtelien érkeztünk haza, mert végetért a csodás kirándulás, amit nagy örömmel meséltük el, amikor hazaérkeztünk! Ennek a programnak köszönhetően sokkal több barátot szereztem, és megismerhettem más nemzetek kultúráját a gyerekek révén.

Horváth Nikolett:

2023. május 22-én reggel nagyon korán keltem és vártam a nagy utazást. Mivel korábban Annával együtt még nem voltunk távol a családtól, így még nagyobb izgalommal vártuk az indulás napját.

A busz a megbeszélt időpontban indult az iskolától a reptérre. Rövid idő alatt meg is érkeztünk a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre. Nagyon sok utazó várakozott a repülőtéren. A gépek mérete hatalmas volt. Bejelentkezés után rövid időn belül már a gépen is voltunk. Mindenki elfoglalta a helyét. Nagyon izgultam, mivel ez volt az első repülős utazásom a testvéremmel együtt. A gép felszállt és sok képet készítettem már a repülőgépen. Hihetetlennek tartottam, hogy milyen magasan utaztunk. A leszállást követően elmentünk a szállásra.

Minden napra megfelelően szervezett programunk volt.

Voltunk iskolában is, ahol a spanyol gyerekek mutatták be mindennapjukat. A kommunikáció során használhattuk a német nyelvet is. A városban inkább a spanyol illetve angol nyelvet használták. A tanárok sokat segítettek. A spanyolok nagyon kedvesek voltak, segítőkészek, és ami furcsa volt számomra, hogy sokat mosolyognak. Madrid rendezett és tiszta város volt.

Az ételük másféle ízű volt, szokatlan ízekkel találkoztam. A szállásunk nem messze volt a Real Madrid stadiontól és egyik nap meccs is volt és hallottuk a szurkolók hangját is. Hatalmas élmény volt a stadion meglátogatása is. Minden nap sokat mentünk, sok-sok helyi látványosságot néztünk meg. Számomra a legizgalmasabb a stadion volt. Hatalmas belső tere és a rengeteg kupa káprásztatott el.

Minden nap elég későn feküdtünk le. Sajnos hamar eljött a péntek, mikor reggel összekészülve vártuk az indulást hazafelé. Siettünk a reptérre, hogy időben elérjük a járatot. Most már annyira nem izgultam a repülőn utazás miatt, mint hétfőn. Nagyon sok képet készítettem.

Hatalmas élmény volt számomra már maga a repülés is, de a gyönyörű város Madrid egyszerűen elvarázsolt. Remélem, még lesz hasonló jó élményem.

Mindenkinek ajánlom, aki ilyen csodás élményekkel gazdagodna.

Osváth Lara:

Nagyon vártam már a repülést, nagyon izgalmas volt. Tetszett a szobánk és a különböző ételek. Az iskola is érdekes volt. A Casa de Campo parkban jó volt csónakázni, játszóterezni. Izgalmas volt a városnézés és a Stadion, ez a nap volt a kedvencem.

Sokat önállósodtam, bátrabb lettem, új embereket ismertem meg. Szeretném felfedezni a  világ különböző részeit és Spanyolországba is visszamennék még.

Tömpe Szófia:

Az Erasmus + pályázat keretében három iskolás társammal együtt május végén 4 napot Spanyolország fővárosában, Madridban tölthettünk.

Utunk Madridba

Az utazás napján, mikor felkeltem az ágyból óriási izgatottság vett erőt rajtam. Gyorsan felkelve, összekészülve indultunk le a városba. Az iskolánál már többen ott várakoztak. Jött a kisbusz, és a szüleinktől búcsút véve elindultunk az úton, én nem sokra emlékszem, mert majdnem végig aludtam. Csak akkor ébredtem fel, amikor már majdnem a reptéren voltunk. Miután átmentünk a biztonsági átvizsgáláson, megkezdtük a reptér bebarangolását. Mikor felszállt a gépünk én személy szerint nagyon féltem, mert sosem repültem az előtt. A táj odafele csodálatos volt (nem mintha visszafele nem lett volna gyönyörű), de a leszállás nagyon izgalmas volt. Miután kiszálltunk a repülőből kishíján eltévedtünk, mert óriási az a reptér. Este miután a szállásra értünk, elmentünk egy klassz kis étterembe.

Második nap

Reggel felkelve étkezés után elmentünk a spanyol iskolába, ahol miután beértünk, előadtak sok érdekes dolgot ( táncoltak, énekeltek).  Ez után a kis csoportunkat szétválasztották, míg ketten kertészkedtünk, a többiek tesiztek. Ebéd után még az iskolában maradtunk és sok emberrel ismerkedtünk meg. Elmentünk egy olyan helyre, ahol a testi és szellemi fogyatékossággal élőknek volt kosárlabda, tenisz, foci, zumba. Ezekből a mozgásformákból mi is választhattunk. A teniszt próbáltuk ki, ami nekem személy szerint nagyon tetszett. Ez után elmentünk egy spanyol étterembe, ahol érdekes ételeket kóstoltunk meg.

Harmadik nap

Aznap elmentünk Madrid legnagyobb parkjába a Casa de Campo-ba. Az iskolából velünk jött még két osztály, akik megtanítottak nekünk több érdekes játékot. Összesen hat állomás volt. A játékok végeztével a közeli játszótéren foglaltuk le magunkat. Ezt követően a park közepén található tavon csónakáztunk, fagyit ettünk, sétálgattunk és a napot egy olasz étteremben zártuk.

Negyedik nap

Az utolsó egész napunkon elmentünk Madrid központjába, ahol egy buszos vezetett túrán, vagy inkább városnézésen vettünk részt. Először a Las Ventas bikaviadal-arénát néztük meg kívülről, majd a régi városrészt, és következett a Real Madrid stadion. Előtte este ott egy meccs is volt a még mindig felújítás alatt álló épületben. Ezt követte a belváros, ahova metróval mentünk, és ahol egy kisebb parkban elfogyasztottuk a szendvicsekből álló ebédünket. Majd a spanyol tanárnő által felírt nevezetességeket tekintettük meg. Elsőként a Debod templomot, majd a Madridi királyi palotát és végül, de nem utolsó sorban az Almudena katedrálist néztük meg. Jött értünk a busz, és elvitt az utolsó vacsoránk helyszínére, egy amerikai étterembe.

Hazautazás

Kissé bánatosan és megkésve indultunk el a szállodából. A sofőrünk háromnegyed órát késett, mivel az egész éjszakás esőzések miatt beomlott az út. Szerencsére nem késtük le a gépet. Amint felszállt a repülő, szinte már megszokottság érzésem volt. Az út hamar véget ért és landoltunk Bécsben. Oda jött értünk Béla bácsi és minket gyerekeket Balaton csokival, a tanár néniket virággal várta. A buszozás kicsit hosszabbnak tűnt, mint maga a repülés. Amikor kiszálltunk a járműből szüleink már tárt karokkal vártak és elkezdődhetett a végeláthatatlan mesélés.

Úgy vélem ez az út rám nagyon jó hatással volt. Lehetőséget adott arra, hogy repülővel eljuthassak egy másik országba, és megismerhessek egy másik kultúrát.

Köszönöm ezt a lehetőséget Balogh Béla bácsinak, az iskolánk igazgatójának, és a tanárnéniknek, akik elkísértek bennünket az útra:
Lecsek Desdemona, Sövegjártó Rita, Nagy-Tróbert Hajnalka, Somlóváriné Galambos Erika