A népmese napja iskolánkban

Szeptember 30-án Benedek Elek, mindannyiunk mesemondójának születésnapján megkülönböztetett figyelemmel fordulunk a magyar népmesék, valamint más népek meséi felé.

“A mese olyan lelki táplálék, amely életre szóló nyomokat hagy a gyermekben. Egyrészt a mesélés sajátos szituációja, bensőséges hangulata adja meg az érzelmi biztonságot, a nyugodt, csendes és szeretetteljes légkört, amelyben meg lehet pihenni, el lehet lazulni…” -írja Kádár Annamária, pszichológus. 

A mese és a mesélés jótékony hatását diákjaink saját bőrükön is megtapasztalhatták az iskola falai között szeptember 29-én. A tanórák közti szünetekben diafilmeken elevenedtek meg a legnépszerűbb magyar népmesék az aulában, Nagy-Tróbert Hajnalka tanárnő tolmácsolásában. Felemelő érzés volt látni, ahogy a gyerekek a mesélő köré kucorodtak és csendben, érdeklődéssel hallgatták a történeteket, még a legnagyobbak is.

„Őseinktől kincsekkel teli tarisznyát kaptunk örökségbe, de mintha egyre gyakrabban tétlenül néznénk ennek háttérbe szorulását, elfelejtését. Vegyük birtokba, ismerjük meg, fényesítsük újra és adjuk tovább az eleinktők kapott, élethosszig érvényes, értékes, unokáink számára is feltétlenül megőrzendő, mesebeli kincseket!”