A lányok kenterbe verték a fiúkat a „vasas” szakmák ismeretéből

Talpon maradni egy állandóan változó világban csak úgy lehet, ha szüntelenül megújulunk és követjük a tudomány, a technika fejlődését, alkalmazzuk a legújabb vívmányokat. Már Thomas Mann is úgy fogalmazott, hogy a technika az emberi szellem szikrája az anyagban, szinte a szemük láttára lobbant lángra.

A XXI. század embere pedig már robbanások sorozatát éli át. Erre a legnyilvánvalóbb az informatika fejlődése, amelyet tanulmányi előmenetel nélkül minden gyermek elsajátít, alkalmaz. Gondolta volna valaki, hogy egy 6-7-8 osztályok számára meghirdetett technika versenyen legalább annyit nyom a latba az informatika, mint a kézügyesség?

Veszprém Megyei Jogú Város és a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a „VKSZ” Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. közreműködésével Szakipar4U technikaversenyt hirdetett a Modern Városok Program Szakipark – Veszprémi Iparos Park projekt keretében a megye oktatási intézményeinek a diákjai számára azzal a céllal, hogy a fémmegmunkálásra épülő szakmákat népszerűsítse. Ezzel egyfajta pályaorientációs tevékenységet végeztek a szervezők.

A megye tizenegy iskolájából 70 csapat nevezett a versenybe, amely gyakorlati és elméleti részből tevődött össze. Egységcsomag felhasználásával homokfutót készítettek, amelyet videó rögzítéssel dokumentáltak. Az értékelés után tíz csapat került a döntőbe, ahol szakmaismereti vetélkedőn mérték össze tudásukat. A feladatokat a Kahoot, a játékalapú platform felhasználásával oldották meg.

A Szakiparkban 2022. május 10-én megtartott eredményhirdetésen harmadik helyre sorolták az Ajkai Eötvös Loránd-Kossuth Lajos Általános iskola Pindúr Pandúrok csapatát, amely csak lányokból állt: Markos Anna, Nagy Barbara, Hoffmann Nóra, Balogh Alexandra. Felkészítő tanáruk Eszlingerné Jutasi Ildikó volt. Nyereményük egy-egy Xiaomi Redmi Powerbank és hozzá a Sobri karszalag, amely a kalandparkba való belépésre jogosítja fel a lányokat. Érdekes és elgondolkodtató, hogy az első és a második helyezett veszprémi csapat tagjai is csak lányok voltak.

Az eredményhirdetés alkalmával a diákoknak és a diákjai teljesítményének örvendő Balogh Béla Eötvös-Kossuth intézményvezetőjének bemutatták a Szakipark Nonprofit Kft modern csarnokát, amelyet a duális képzési rendszerben használnak. Bizarr látvány volt a CNC gépek között sétáló lányokon végig nézni, mint a gépek leendő kezelői, programozói.

Persze ne legyenek illúzióink! Hiába voltak a lányok ügyesebbek, tájékozottabbak, szorgalmasabbak, – eszmecserénk alkalmával kiderült – pályaválasztáskor mégis csak a fiuk fogják megjelölni a „vasas” szakmák valamelyikét. A lányok pedig a nekik testhezállóbb, „nőiesebb” szakmák felé kacsintgatnak.