Hírességek a homlokzaton 3.

Március eleje óta megkapó látvány fogadja a Kossuth-parkba érkezőt, ha feltekint az Eötvös Loránd-Kossuth Lajos Általános Iskola homlokzatára.

Az bal oldali tablón szereplő hírességeinkről már közöltünk cikket. Most a jobb oldalon látható egykori diákokról tudhatnak meg többet. Mivel emelkedtek ki a társaik közül és mi az a tevékenység, amellyel hírnevet szereztek az iskolának és a városnak. Következik: Gaál Zsóka világbajnok sakkozó, Kis Gergő olimpikon úszó, Ramasz László nívó díjas táncos és koreográfus, valamint Kanta József válogatott labdarúgó

Gaál Zsóka világbajnok sakkozó: Négy éves kora óta versenyszerűen sakkozik városunk nagy tehetsége. 13 éves korától többnyire a felnőtt mezőnyben versenyez. Rapid és korosztályos Európa-bajnokságok állandó dobogós helyezettje. Három ezüstérem után lett korcsoportja világbajnoka az U14-esek szuperdöntőjében. Korosztálya legmagasabb Élő-pontszámával büszkélkedhet. A világ legfiatalabb női nemzetközi mestere. Női felnőtt válogatottként is már debütált a csapat Európa-bajnokságon.

Nagy tehetségünk vallomása:

„Köszönöm, igazán megtisztelő, hogy az iskola homlokzatára kerülhet a fotóm.
Büszkeséggel tölt el, hogy az Eötvös Loránd-Kossuth Lajos Általános Iskolához tartoztam, ahol nagyszerű és segítőkész tanároktól tanulhattam meg az alapokat. Meghatározó volt sportpályafutásom szempontjából az iskolámtól kapott rengeteg segítség. Ezúton is köszönöm. Mindig meleg szívvel gondolok vissza az itt eltöltött 8 évre.”

Kis Gergő olimpikon úszó: 2004 és 2016 között négy olimpián képviselte Magyarországot. Két hatodik helyet szerzett egyéniben (400 vegyes, 400 gyors) és egy nyolcadik helyet a 4X200 gyorsváltóban. Európa bajnokságokon két első helyet, két másodikat és két harmadikat ért el. 2011-ben Sanghajban a világbajnokságon két bronzérmet nyert 800 és 1500 gyorson. Rövid pályás Európa-bajnokságon Debrecenben 1500 gyorson ezüstérmet, 400 gyorson bronzérmet szerzett. Jelenleg edzőként dolgozik. A Magyar Köztársasági Bronz Érdemkereszt, Junior Prima díj és a Magyar Ezüst Érdemkereszt (polgári tagozat) kitüntetés birtokosa.

Olimpiák sikeres pontszerzőjének vallomása:

„Számomra ez az iskola adta meg az alapokat ahhoz, hogy a sportsikereim mellett az alapvető tájékozottságra, tudásra is szert tegyek ahhoz, hogy később megálljam a helyem az életben. Mindig jó szívvel gondolok az itt eltöltött évekre, és a volt pedagógusaimra. Köszönöm szépen, hogy a büszkeségek között tartanak számon.”

 Ramasz László nívó díjas táncos és koreográfus: Az Ajka-Padragkút Táncegyüttes művészeti vezetője és az Etalon Alapfokú Művészeti Iskola tanára. Örökös Aranysarkantyús táncos, a Kárpát-medencei Verbunkverseny kétszeres nyertese, a XIII. Nemzetközi Legényesverseny győztese, amivel kiérdemelte a 2010-es év Legényes Táncosa címet, a Zalai Kamara Táncfesztivál szóló táncosi nívódíjának többszörös birtokosa. Magas osztályos versenytáncos, kategóriájában a Bratislava, Trnava Kupa nyertese, háromszoros Brno Kupa győztes.  2010-ben az Országos bajnokság kategóriájában harmadik helyezett.

A népszerű táncos vallomása:

 „Számomra nagyon kedves hely volt az általános iskola, amit természetesen utólag értékel igazán az ember. Remek tanáraim voltak, remek közösség, akikre azóta is szeretettel gondolok vissza. Ha az utcán véletlenül találkozunk, Kossuth iskolai nevelőimmel, büszkén mondhatom mosolyogva, jó szívvel köszönünk egymásnak. Általános iskolai osztályomnál pedig jobbat kívánni sem lehet. Többekkel életre szóló barátságot kötöttünk és nincs köztük olyan, akit nem szívesen idézek vissza magamban.”

Kanta József válogatott labdarúgó: Magyar válogatott labdarúgó, az MTK Budapest középpályása. A Magyar Labdarúgó-szövetség 2006-ban az év felfedezettjének járó Puskás Ferenc-díjjal, 2008-ban pedig az év magyar labdarúgójának járó Bozsik József-díjjal jutalmazta. Magyar bajnok, magyar bajnoki ezüstérmes, kétszeres magyar bajnoki bronzérmes, Magyar Kupadöntős, Magyar Szuperkupa-győztes és háromszoros NB II győztes. 1998-tól az MTK játékosa, csapatkapitánya. 427 mérkőzésen 139 gólt szerzett.

Az MTK kedvelt labdarugójának a vallomása:

„Örömmel olvasom, hogy tabló kerül az iskolába.
Nagy szeretettel gondolok vissza az iskolai éveimre. Rengeteg nagyszerű embert ismertem meg és életre szóló barátságok is köttettek. Köszönöm azokat a csodás éveket a tanáraimnak és az osztálytársaimnak.”

Az operaénekes, a színész, a kutató, a sportoló, a táncos mind, mind példaképül szolgálhat napjaink fiatal generációjának. Elhívatottak ezekben a tevékenységekben, de a változó világ újabb kihívások elé állítja napjaink fiatalságát. Ki tudja, hogy legközelebb űrkutató, miniszter vagy biológus képe díszíti-e a falat? De tudomásul kell venni, hogy nem lehet mindenki híresség, sőt a legtöbb diákból átlagemberek lesz, akik becsületesen dolgoznak a választott szakmájukban, hivatásukban, tisztességgel felnevelik a gyermekeiket. Nekik, a névtelen hősöknek is kijár az elismerés. De azért a hírességek mégis nagyobb figyelmet kapnak, hiszen kitűnnek valamiben és megérdemlik a megkülönböztetett figyelmet! Legyenek minél többen a Eötvös Loránd-Kossuth Lajos Általános Iskola homlokzatán, akikre büszkék lehetünk!

Csendesné Bosits Éva