Hírességek a homlokzaton 2.

Március eleje óta megkapó látvány fogadja a Kossuth-parkba érkezőt, ha feltekint az Eötvös Loránd-Kossuth Lajos Általános Iskola homlokzatára.

Bal oldalon Vörös Szilvia operaénekes, Scherer Péter színész, Farkas András operaénekes, Ősi Attila őslénykutató, jobb oldalon Gaál Zsóka világbajnok sakkozó, Kis Gergő olimpikon úszó, Ramasz László nívó díjas táncos és koreográfus, valamint Kanta József labdarúgó tekint le a járókelőre. A város lakói fölöttébb jól fogadták az iskola kezdeményezését, már újabb javaslatok is érkeztek további híressé vált diákok megnevezésére.

Balogh Béla intézményvezető és helyettese Ásványi János készségesen osztotta meg velünk az érintettek visszajelzéseit, hogy: Mit jelentett számukra az immáron eggyé lett intézmény? Életútjuk és elért eredményeik mellett ezeket a vallomásokat is közöljük.

Vörös Szilvia operaénekes, mezzoszoprán: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen diplomázott opera szakon, majd énekművész-tanári diplomát szerzett. Gundel-díjas, Junior Prima díjas operaénekesnő. 2014-ben megnyerte az I. Nemzetközi Marton Éva Énekversenyt. 2017-ben Portofinoban Concorso Lirico Internazionale énekverseny első helyezettje. 2018 őszétől a Bécsi Állami Opera tagja. Gyakran szerepel dal- és oratóriuménekesként is. 2021 őszén Grammy-díjra jelölték Bartók A kékszakállú herceg vára című operafelvételét, amelyben „elsőrangú előadónak” nevezték, és kiemelték magával ragadó hangszínét.

A híressé vált operaénekes visszaemlékezése:

„Zenélni sokféleképpen lehet, de egy valami a kezdetektől fogva birtokában van az emberiségnek, ez pedig a saját hangunk. Énekelni nem jelent mást, mint kifejezni az érzéseinket. Az akkor még Eötvös Lorándról elnevezett iskolában Takács Károlyné Piroska néni volt az, aki először megmutatta azt is, mit jelent az éneklésben együtt létezni. Szívesen emlékszem vissza a kóruspróbákra és a koncertekre, a darabok pedig azóta is visszacsengenek. Meghatározó része lett az életemnek az ott eltöltött nyolc év és a kórus által kapott közösségi élmény.”

Scherer Péter: Jászai Mari-díjas színész. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen szerzett polgári diplomát, mégis a színészetet választotta. Több társulat tagjaként ismerték el játékát (Arvisura Színházi Társulat, Bárka Színház, Krétakör Színház). 1995-ben a Fővárosi Önkormányzat díját és a Színikritikusok díját, ugyanebben az évben színművész oklevelet kapott a Magyar Színészkamarától. 1999-ben a Filmkritikusok díját nyerte el. 2007-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje, 2020-ban Karinthy-gyűrű elismerést kapott. 2021-ben a Televíziós Újságírók Díját Legjobb színészként vehette át. Napjaink népszerű színésze. Édesanyja Scherer Józsefné Zsuzsa is az iskolában tanított, ő indította el Juha Olgát minél magasabbra – altius!

A népszerű színész visszaemlékezése:

„Még mindig érzem a tinta illatát, ami azonos az iskola illatával, hisz mi még töltőtollal írtunk. Szívesen emlékszem dr. Tóth Lászlóné Sárika magyar tanárnőmre. „Valami csillog a szemedben!” – mondta és elindított azon az úton, amelyet még mindig járok. Ötödik osztályos koromban, majd minden évben megnyertem a Kulturális seregszemlét. Emlékezetes Karinthy Frigyes Földrajzóra 2852-ben című prózája. Feledhetetlen számomra Nógrádi Jánosné, a nyitott szellemű fantasztikus pedagógus. Amikor 1972-ben tavasszal rügybe fakadtak a fák…  – Ilyenkor nem lehet órát tartani. Minden az élet indításáról szól…és a szerelemről – mondta, majd az órán kimentünk a parkba sétálni. Ezekhez hasonló ezer, meg ezer villanás, az én emlékem. Hálás vagyok.”

Farkas András operaénekes, tenor: A győri Richter János Zeneművészeti Szakközépiskolában ének szakon érettségizett. Kis kitérők után a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen tanult klasszikus ének szakon. 2019-ben oratórium- és dalénekművész mesterdiplomát szerezett. 2013-ban elnyerte az Ari S. Kupsus Salon Concert Society-díjat, 2018-ban Pro Cultura Minoritatum Hungariae miniszteri díjat kapott, a roma fiatalokért végzett példamutató munkájáért.  Ajka Város Művészeti Ösztöndíjasa (2017-18-19-ben). 2019-ben Ajka Város Önkormányzata Roma Nemzetiségért díszoklevél kitüntetésben részesítette. 2021-ben a Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke Pro Comitatu díjat adományozott neki, Veszprém megye kulturális életének fejlődése, hírnevének gyarapítása érdekében kifejtett példaértékű szakmai tevékenysége elismeréseként.

A nagy utat bejárt tenor visszaemlékezése: 

„Nagyon szépen köszönöm a megtiszteltetést.
Utólag visszagondolva látom, hogy milyen kimagaslóan fontos volt számomra az általános iskola. Az első élmények nagyobb közösségben örökre meghatározták életemet, valamint a zeneiskola és a zenetanulás. Dr. Lukács Andrásné, akkori énektanárom segítsége nélkül és a tanári kar támogatása nélkül ma nem lennék ott, ahol vagyok. Folytatom a megkezdett utat, amin az iskola indított el.”

Ősi Attila paleontológus, geológus: Az ELTE Őslénytani Tanszékén szerzett geológus diplomát 2003-ban. 2006-ban PhD, 2014-ben MTA doktora fokozatot érdemelt.  A bakonyi dinoszaurusz-lelőhely felfedezője. 2010-ben Iharkúton talált rá egy 85 millió éves Ceratopsia dinoszaurusz maradványaira, melynek szülővárosa után az Ajkaceratops nevet adta. Ugyanebben az évben elnyerte a Junior Prima díjat. Az ELTE Őslénytani Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára.

A tudós visszaemlékezése:

 „Köszönöm a jó hírt, nagyon megtisztelő, hogy a kiemelt egykori diákok között én is ott lehetek! Gyermekéveim alatt az Eötvös Loránd Általános Iskola, mely egy ugrásra volt a lakhelyemtől, jelentette a világra való rálátás egyik legfontosabb forrását, a barátokat, a tanulás és a kikapcsolódás örömeit, Az Eötvös-ben eltöltött évek alatt szerettem meg a természetet, melyhez az ott hallgatott természettudományos órák alapjaiban hozzájárultak! Ezek a személyiséget és tudást is formáló évek adták azt a hátteret és lendületet, mellyel a későbbi kutatói pályámon elindulhattam és melyet azóta is művelhetek.”

Csendesné Bosits Éva