8. Ezermester vetélkedő

A Veszprém Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara támogatásával március 28-án immár 8. alkalommal került megrendezésre az Ezermester vetélkedő az Ajkai Eötvös Loránd – Kossuth Lajos Általános Iskolában.

A verseny célja az volt, hogy a kéziszerszámok használatát jól ismerő, tervrajzokon magabiztosan tájékozódni tudó tanulóknak teremtsen lehetőséget arra, hogy összemérjék gyakorlati tudásukat.

Hét, kétfős csapat jelentkezett. Az Ajkai Fekete István -Vörösmarty Mihály Iskolából 2, a Szentgáli Lőrincze Lajos Általános Iskolából, az Úrkúti Hauser Lajos Általános Iskolából, a Halimbai Dr. Szalai Miklós Általános Iskolából, a Nyirádi Erzsébet Királyné Általános Iskolából és az Ajkai Eötvös Loránd-Kossuth Lajos Általános Iskolából 1-1 csapat vett részt a rendezvényen.

A verseny előtt néhány héttel a résztvevők előzetes feladatot kaptak, ami jó alkalom volt arra, hogy olyan tapasztalatokra tegyenek szert, amelyeket a megmérettetés során is kamatoztatni tudtak.

A modellek elkészítéséhez szükséges anyagokat, csakúgy, mint a verseny végén átadott díjakat és ajándékokat a Veszprém Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara anyagi támogatásával szerezték be a rendezők, a kiváló minőségű termékeket gyártó osztrák Winkler Iskolaszer Kft.-től.

A vetélkedőn a tanulók egy pneumatikus targoncát építettek a rendelkezésre álló bő másfél óra alatt. A technika munkaközösség tanárai a verseny előtt az asztalokra készítették a tervrajzot, leírást, anyagokat valamint a fa- és fém megmunkáló szerszámokat a gördülékenyebb munka érdekében. A Digitális Témahét alkalmából a mintadarab gyártási lépéseit lefényképezték és levetítették a gyerekeknek.

Az értékelést az előre kidolgozott szempontok alapján Vesztróczy László és Kundermann Róbert nyugdíjas technikatanárok végezték. A bírálat során pontozták az alkatrészek darabolását, az emelőrudak, emelővilla kidolgozását, a furatok mérési pontosságát, a ragasztást, az összeszerelést és természetesen a működőképességet.

Minden tanuló munkáját emléklappal, ajándékokkal díjazták a szervezők az Iparkamara és az Innovációs munkaközösség jóvoltából. A versenyt az Ajkai Eötvös Loránd-Kossuth Lajos Általános Iskola két tanulója nyerte, Sztolarik Koppány és Kardos Tamás személyében, a maximálisan elérhető 75 ponttal.

Őket másodikként az Ajkai Fekete István -Vörösmarty Mihály Iskola csapata követte, Laczkó Benedek és Szabó Botond; 73 ponttal. Harmadik helyen, 68 ponttal Somos Bence és Darnai Máté végzett, az Úrkúti Hauser Lajos Általános Iskolából.

Ajka, 2023. 03. 29.

Varga Judit
munkaközösség vezető